Má FET správať ako odpor pri nízkych prúdov?

U

uoficowboy

Guest
Hi - niektoré aplikácie s batériovým by som rád, aby delič napätia na batériu a merať napätie na delič, ktorý s mikrokontrolérom sledovať batérie. Moja otázka znie: Rád by som nemal odpory horiace výkon 100% času. Takže - som si myslel, že to by mohlo byť možné prepnúť na spodnej strane deliče s FET. Moje obavy, že si nie som istý, či FET pôsobí ako odpor pri nízkych prúdov, alebo ak existujú ďalšie vplyvy, ktoré som potrebné obávať. Napríklad povedzme, že chcem merať 9V batéria s mikrokontrolérom, ktorý má referenčné napätie 5V ADC. Mohol by som, aby môj odporového deliča dva 100K odpory, s BSS138 (RDSon = ~ 4 ohmy). Môžem predpokladať, že FET bude v podstate nemá vplyv na okruhu vôbec? Myslím, že úbytok napätia na FET bude niečo ako 9V * 4 / (100K + 100K + 4)? Alebo sú aj iné vplyvy, musím byť obavy? Vďaka!

Táto aplikácia je použitie FET ako spínač, ktorý je najviac obyčajné použitie FET. V MCU pri nastaviť referenčné napätie pre komparátor, je to rovnaký typ aplikácie. Detail tohto modulu môže byť videný v listoch. Digitálne ICS použiť FET pre prepínanie logické úrovne. FET môže byť riadená analógový regiónu. Používa sa ako premenný odpor v obvode spätnej väzby nahradí LDRs, termistory atď

Prepínanie spodnej odporu bude sotva zamýšľaný efekt, pretože horný odpor aj naďalej odoberať prúd z batérie s deličom výkonu upne na vstupe ADC. Odpojenie vysoká strane je jediný rozumný spôsob, obvykle s PMOSFET. Okrem určitej minimálnej zvodové prúdy, by nemali byť problémy. Zvlášť žiadny posun napätia za BJT prepínačov.

Všeobecne záleží na tom, či dávate chcete merať DC alebo AC signál. Pre DC to je bežná prax používať JFET ako napätie modulovaného odpor. Pre striedavé signály (signály alebo húpal pod a nad zemou potenciálom) je možné použiť JFET, ako je popísané v AN105, althrough je omnoho výhodnejšie použiť photoresistive optočlen (dióda + fotoodpor opticky spojený v jednom balíku). Na druhú stranu fotoodpor vypnutie odpor nemôže nikam blízko k tomu FET tranzistor, ktorý diskvalifikuje ako spínací prvok.

Hoci mnoho správnych miestach boli uvedené na FET, ako ovládať odpory, ktoré sa nevzťahujú k pôvodnému problému, ktorý je o používaní FET ako analógový spínač. Odporúčam prečítať viac, než je (vlastne zavádzajúce) Názov témy.

Alternatívnym riešením by bolo použitie vysoko kvalitné odporový delič tak, že súčasná spotreba je minimálna, napríklad 100 kB delič (alebo viac), bude mať spotrebu len 120U na 12V. Problém je v tomto prípade je, že impedancia prezentované na vstup ADC je pomerne vysoká v porovnaní s 10K, ktorý je zvyčajne uvedený ako zdroj max impedancia pre MCU ADC, môžete ľahko vyriešiť tento problém pomocou malého kondenzátor paralelne s ADC vstup. Vzhľadom k tomu, meriate DC tento kondenzátor nebude problém a budú ho môcť efektívne predstavuje nízke impedancia na vstup ADC. Alex

Vysoká odolnosť delič je riešenie. Pôvodný príspevok bol však za predpokladu, 9V batéria, ktorá má obvykle s kapacitou 500 mAh. Takže batérie bude vyčerpaná po 8 mesiaci. Skôr obťažujúce.

Prepínanie spodnej odporu bude ťažko mať zamýšľaný účinok, pretože horný odpor aj naďalej odoberať prúd z batérie s deličom výkonu upne na vstupe ADC. Odpojenie vysoká strane je jediný rozumný spôsob, obvykle s PMOSFET. Okrem určitej minimálnej zvodové prúdy, by nemali byť problémy. Zvlášť žiadny posun napätia za BJT prepínačov
Hi MKO. - To je dobrá pripomienka. Ale v niektorých situáciách tohto okruhu bude aj naďalej pracovať, verím. Napríklad som sa často chcú merať napätie jednej LiPo batérie na 3,3 MCU. Mnohé MCU má 5V tolerantné vstupy - takže by nemali byť žiadne starosti s upínacou diódy. V tejto situácii - bude FET pracovať tak, ako som opísal? Dôvod, prečo som sa opýtať, je, že moja chápanie BJT je, že nebude fungovať tak (to je akýsi posun napätia BJT) - ale ja si nepamätám prekonávať čase, keď mal niečo FET, ale celkom konštantný odpor. Vďaka!

Projekt zahŕňa MCU, ktorý bude konzumovať niekoľko mA, ak budeme predpokladať dve 100K odpory deliče, potom spotreba bude 9v/200K = 45uA, tento prúd v porovnaní so spotrebou MCU by pravdepodobne o 1% (ak predpokladáme, 4,5 mA pre MCU), takže batéria vydrží 1% menej času, sa nezdá byť veľký problém pre mňa. OP povedal, že sa jedná o batériový aplikáciu tak, myslím, že okruh MCU spotreba bude oveľa horšie, než vyššie uvedené predpokladu 4,5 mA, takže tým rozdielom, že deliace bude bude ešte menej. Alex

Projekt zahŕňa MCU, ktorý bude konzumovať niekoľko mA, ak budeme predpokladať dve 100K odpory deliče, potom spotreba bude 9v/200K = 45uA, tento prúd v porovnaní so spotrebou MCU by pravdepodobne asi 1 % (ak predpokladáme 4,5 ma pre MCU), takže batéria vydrží 1% menej času, sa nezdá byť veľký problém pre mňa. OP povedal, že sa jedná o batériový aplikáciu tak, myslím, že okruh MCU spotreba bude oveľa horšie, než vyššie uvedené predpokladu 4,5 mA, takže tým rozdielom, že deliace bude bude ešte menej. Alex
Hi Alex - väčšinu svojej profesionálnej práci na batériu poháňal zariadení. Veľmi nízkeho výkonu batériovým napájaním zariadenia. V režime spánku (tam, kde trávi väčšinu svojho života), ich odber prúdu je obvykle nižšia ako 1uA. Takže môžete pochopiť, prečo nechcem, aby delič napätia Always On My batérie:)

V takom prípade budete musieť použiť Pmosfet ako MKO navrhol, ale MOSFET budú napojené na 9V (MOSFET zdroj), takže budete potrebovať ďalšie ovládacie zariadenie na zapnutie MOSFET ON / OFF. Ak používate pullup odpor k bráne, aby 9V k bráne tak, že mosfet je vypnutý, potom sa budete potrebovať na zariadenia (ako Nmosfet) kontrolovaná 3,3 z MCU, ktoré budú schopné na zem brány z Pmosfet jeho zapnutí. Alex

Myslím, že by ste mohli ísť s delič napätia, ale s oveľa vyššiu odolnosť (v poriadku 10 M?) A vyrovnávacej pamäte s niektorými nízkou spotrebou operačný zosilňovač. Operačný zosilňovač by mal spať / vypnutie funkcie. Ďalej by mal byť vstup FET typu tak, že vstupný odpor OZ nemení deliace pomer. Tj. S použitím 10M deliče predstavuje ďalších 500 nA prúdu, ktorý nie je zas tak moc. Myslím, že by ste mohli dokonca ísť s 100M, ale stále presne odpor v tom, že poriadok môže byť ťažké, nehovoriac o izolačný odpor a ďalších parazitných vplyvov. Na druhú stranu, ktorý by predstavil iba 50 nA ďalších prúdu, ktorý je naozaj malý (aspoň IMO) Ďalšou záležitosťou je frekvencia signálu. Presnosť, JFET vstupné, nízke výkonové zosilňovače s vysokou priepustnosťou majú tendenciu náklady kamiónov peňazí.

V tomto prípade budete musieť použiť Pmosfet ako MKO navrhol, ale MOSFET budú napojené na 9V (MOSFET zdroj), takže budete potrebovať ďalšie ovládacie zariadenie na zapnutie MOSFET ON / OFF. Ak používate pullup odpor k bráne, aby 9V k bráne tak, že mosfet je vypnutý, potom sa budete potrebovať na zariadenia (ako Nmosfet) kontrolovaná 3,3 z MCU, ktoré budú schopné na zem brány z Pmosfet jeho zapnutí. Alex
Hi Alex - Uznávam, že P-FET na vrchole by bolo najlepšie, v pôvodnom stave som popísal - ale moja pôvodná otázka zostáva trochu: nebol by žiadny úbytok napätia na FET? (Za predpokladu, že na odpor FET je zanedbateľná v porovnaní s napäťový delič odporu) Vďaka!

Pokles napätia je rovnaké ako 4Ohm odpor, ktorý bude zanedbateľný v 100K delič. Alex

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back